Nog even over deze blogspot:
Het is inmiddels 24 oktober 2014 en ik voel me uitgedaagd om verder te gaan met Blogger. Als docent Nederlands wil ik meer delen met geïnteresseerden wat we zoals in het onderwijs tegenkomen. Dat gaat dan over opdrachten voor de leerlingen; interessante literatuur die ik tegenkom; schitterende leservaringen, maar vooral onderwijsvernieuwende ideeën.
Ik ga dit jaar met vier topics aan de gang:
1. een boekensalon voor havo 4 of een boekencafé, of een literair café. Terwijl ik dit schrijf bedenk ik al dat ik de leerlingen erg graag wil vragen wat zij dan prettig zouden vinden als het gaat om praten over boeken en de leesomgeving. Ik werk dat nog uit.
2. Leesvaardigheid wil ik graag vernieuwen door een reader samen te stellen met actuele teksten teksten met algemene onderwerpen op verschillende niveaus. Het begin moet het examen zijn (waar werk ik als leerling en docent naar toe) en daarna moeten er allerlei opdrachten gegeven worden, gekoppeld aan de weg naar het examen en dus ook differentiatie.
3. Dit blog op zich. Netwerken. Uit zijn op reacties en het delen van ervaringen via dit blog.
4. Voor mijn collega's wil ik graag beschrijven wat ik aan literatuur tegenkom. Zal dat een nieuwsbrief zijn of artikelen via intranet op school?? Mij lijkt een blog interessant.
Hiermee wil ik me de komende tijd bezig houden. Schrijf je in; deel ideeën; stel vragen, et cetera.
Wordt vervolgd...
Nederlands verbinden aan wat leerlingen nodig hebben om zich persoonlijk te ontwikkelen, is mijn drijfveer en onderliggende visie van mijn lessen. Ik denk procesgericht, verbindend en ik hou van samenwerken en mooie projecten bedenken. Ik ontwikkel deze met diverse didactische werkvormen voor in de lessen, met leerlijnen en einddoelen in het vizier. Ik leg ideeën en weetjes graag vast (en deel ze), omdat ik trots ben op mijn beroep docent Nederlands en ontwikkelaar. Ook schrijf ik graag.
woensdag 29 oktober 2014
Eergisteren heb ik me opgegeven voor het tijdschrift 'Boek-delen'. Dit tijdschrift kwam ik tegen via de website van Levende Talen.: http://www.deboekensalon.nl/boekdelen. Ik hoop door dit tijdschrift nog meer geïnspireerd te worden om over boeken te gaan praten, maar dan met de leerlingen van havo 4.
Gisteren kreeg ik al een eerste tijdschrift aan. Je kunt allerlei teksten ontvangen van schrijvers en er wordt ingegaan op zowel nieuwe als oudere literatuur. Ik geeft mijn lidmaatschap op dit tijdschrift een kans. Ik besef steeds meer, dat het praten over boeken erg actueel is.
Gisteren kreeg ik al een eerste tijdschrift aan. Je kunt allerlei teksten ontvangen van schrijvers en er wordt ingegaan op zowel nieuwe als oudere literatuur. Ik geeft mijn lidmaatschap op dit tijdschrift een kans. Ik besef steeds meer, dat het praten over boeken erg actueel is.
donderdag 23 oktober 2014
Wie heeft er ideeën over hoe een literair café op school uitgevoerd kan worden?
Wie
heeft er ervaring met het opzetten van een boekencafé? Het valt onder ‘Praten
over Literatuur ‘ (POL) en dus valt het onder taalvaardig bezig zijn.
Ik
ben dat voor havo 4 aan het organiseren en ik bouw het op met de vijf boeken die de leerlingen gaan lezen dit jaar.
Periode
1: leesbeleving (drie voorbeelden zie foto) n.a.v . een boek
Periode
2: rap/filmpje
Periode
3: betogende presentatie n.a.v. een boek
Periode
4: alles verwerkt in een boekencafé met boek 4 en 5
(1
lesuur per klas in een aangekleed lokaal)
Ik
hoop dat jullie adviezen kunnen geven ofwel dat jullie zelf geïnspireerd raken.
Groetjes,
Astrid
Willemse
awillemse@k-s-e.nl
awillemse@k-s-e.nl
Abonneren op:
Posts (Atom)
-
https://www.trouw.nl/cultuur-media/mildheid-en-genade-maakt-een-comeback-dankzij-premier-rutte~b5b2aacd/?utm_source=link&utm_medium=app...
-
'We are Lady Parts' zou iedereen moeten kijken. Ook voor leerlingen vanaf de derde is deze serie een aanrader, omdat veel aspecten/v...