dinsdag 5 mei 2015

VO-content: mijn ideaal is mee ontwikkelen van lesmateriaal voor Nederlands voor het hele land

Docentendag Eindhoven 2015!

Op 23 april 2015 ben ik naar de Docentendag (http://www.vo-content.nl/over-stichting-vo-content) van VO-content in Eindhoven geweest. Ik vond het een groot succes, omdat ik kennis heb gemaakt met de stercollecties. Mijn ideaal of droom van twintig jaar geleden komt nu pas uit!!

Waar hebben we het dan over? Dan hebben we het over werken zonder vaste methode! Dat is eigenlijk hetzelfde als het werken met readers per module: alleen dat wat jij wilt gebruiken in de lessen voor de leerlingen plaats je in een module en wie weet tot hoe ver je door kunt gaan met ontwikkelen: neem differentiatie en maatwerk er maar weer eens bij; of zomerschool!

Op http://www.vo-content.nl/stercollecties is de informatie te vinden. Voor 11 vakken is er tot en met de derde van de onderbouw digitaal materiaal aanwezig en bruikbaar. In augustus van dit jaar zou dat voor de bovenbouw ook gelden voor bijvoorbeeld Nederlands.  Voor elk vak staat aangegeven tot welk jaar er stof beschikbaar is. Men blijft maar ontwikkelen! Het is voor en door docenten!
Als docent kun je je gewoon aanmelden en kun je het  materiaal van VO Content inzetten voor de leerlingen. Het grote voordeel van dit systeem is dat materiaal up-to-date is en dat er geen overbodig materiaal meer is (wat in de methode wel zo is) en dat jij als docent beslist en niet de methode leidend is. Daarnaast is het zo, dat je zelf als docent, als de school hieraan meedoet, ook meeschrijft aan materiaal (dat kan, hoeft niet). Zo ontstaat er een databank van je vak samengesteld door en voor docenten, verspreid over Nederland.
Als de school  VO-content ziet zitten, dan betaalt de school 7 euro per leerling voor die 11 vakken voor het gehele jaar. Echt gewoon 7 euro, niet per vak, maar voor alle vakken samen.  Je hebt dan geen methode voor de leerlingen meer nodig. Dan wordt ons device nog veel meer een middel dan een doel. Meerderen van ons zijn dit al aan het doen met geweldige didactische middelen in de klas met het device.

Het materiaal is/wordt zo gemaakt dat antwoorden opgeslagen kunnen worden. Stercollecties kunnen gebruikt  gaan worden met learning analytics/volgsystemen door plaatsing in een electronische leeromgeving zoals magister, somtoday, itslearning. Voor het praktische deel zou ik nog een workshop moeten volgen. Ook komt men van VO- content graag vertellen hoe de stercollecties werken. Dat als er natuurlijk genoeg interesse is.

Enfin, er werd die middag echt al vanaf het begin af aan gepredikt dat het device niet gebruikt moest worden als speeltje (lees: doel), omdat de leerlingen dan veel sneller zijn en voor je het weet staat Facebook er al weer op.

IK ben voor dit systeem. Ik heb het werken met één methode nooit iets gevonden. Dan stel ik als het ware liever zelf digitale modules samen, gebaseerd op leerlijnen en einddoelen, onze leerlingen,  en wat wij dus belangrijk vinden.

Goede podcast: werkstress-burnout

Podcast