Heerlijk, zo'n eerste jaar coaching! Op de KSE zijn we daarmee gestart en we maken al ontzettend positieve leermomenten mee. De studiecoaches hebben een goede cursus achter de rug waarbij er veel is geleerd. Eén van de onderdelen is het denken in kernkwadranten die goed geoefend worden in het kernkwadrantenspel of kernkwaliteitenspel.
De bedoeling van het spel
In gesprek met de leerling ga je het hebben over wat de leerling bijvoorbeeld in zichzelf waardeert; daarmee kijk je dan weer wat de valkuil daarbij is; vervolgens zou je de uitdaging kunnen benoemen die de leerling nodig heeft om dat wat te verwijten valt of te vergoelijken valt en daarmee wil je dan als leerling weer wat anders voorkomen: de allergie. Zo denk je met een leerling mee over kwaliteiten en balans en op die manier probeer je het beste eruit te halen. Met deze basis kan de leerling nadenken over hoe hij bijvoorbeeld zijn prestaties kan verbeteren.
De aanpak van het spel
Met mijn collega Sarike heb ik het spel getest. Je kunt het kernkwaliteitenspel op meerdere manieren aanpakken met de leerlingen: je kunt het gewoon hebben over de vier kernkwadranten kwaliteiten, valkuilen, uitdagingen en allergieën. Ook biedt de variant van de verschillende situaties een uitdaging: door middel van het bordspel worden situaties geschetst waarbij leerlingen moeten gaan nadenken over handelingen, processen en andere zaken. Hierover communiceren ze dan met elkaar en dat brengt weer allerlei leerzame feiten aan de oppervlakte die gaan over hoe de leerling over zichzelf denkt. Dit heeft de leerling nodig om zelfstandig mee te denken aan zijn leerproces en hoe hij dat kan verbeteren.
Dit is nog maar een begin
De studiecoaches - wij - gaan verder. Elke studiemiddag grijpen we aan voor verdieping en leren we van elkaars ervaringen. Ook proberen we methodes en spelletjes uit, ook al zijn we druk met andere zaken. Het blijft ons bezig houden.
We voelen een eenheid als groep, omdat we allemaal dezelfde kant uit willen gaan. Ook denkt de leiding met ons mee, horen we van onze cursusleider Aad. Binnenkort komen we bij elkaar om te vertellen waar we staan en wat we nodig hebben om onze coaching goed ten uitvoer te kunnen brengen.
We zijn nog maar net begonnen, maar we timmeren samen hard aan de weg om er een goed systeem van te maken. Dus leerlingen, 'here we come'!
Praktijkvoorbeeld
Vandaag heb ik het kernkwadrantenspel uitgevoerd. Dit was één van de uitslagen:
Kwaliteit: helderheid, dus door duidelijke taal weet leerling x zich te verklaren in alle omstandigheden; valkuil is het ongenuanceerd zijn. Wat de omgeving van hem/haar zou willen, of wat hij/zij zelf graag zou willen is toegankelijker zijn en zijn/haar allergie zou stugheid zijn . Dus hierdoor zou de leerling een balans kunnen creëren: ik hoef niet altijd ongenuanceerd te doen, het zorgt voor stugheid als ik doorsla en ik word toegankelijker als ik me genuanceerder opstel. Dat heeft dan weer effect op mijn studie en manier van studeren. Dat had dan weer te maken met uitspraken die hij/zij deed waarbij hij/zij niet goed reflecteerde en waar leerling x weer goed over moest na gaan denken en door dat te gaan doen, kon leerling x de doelen ook beter verwoorden en werd leerling x ook meer gemotiveerd.