Sommige leerlingen vonden de opdracht ook onzin en veel te moeilijk. Met deze opmerkingen ga ik aan de slag, op zoek naar verbetering!
Met behulp van het artikel 'Hertalen als werkvorm voor onderwijs in historische letterkunde'uit LTM Gijsbrecht van Aemstel in vwo 5', geschreven door Marijn van Dijk, uit LTM van januari 2015, kan ik zeker aan de slag met enkele verbeteringen.
De inhoud van het artikel
Marijn van Dijk heeft het project 'Gijsbrecht van Aemstel' in vwo 5 uitgeprobeerd. Ze heeft hiermee het probleem dat historische teksten niet binnenkomen bij leerlingen aangepakt door een verandering in de didactiek.
We streven in het onderwijs historische bewustwording na. Anderzijds is het van belang dat we historische monumenten uit de literatuurgeschiedenis openstellen voor de nieuwe generatie, omdat we hiermee cultuur overdragen. Het helpt dus niet door twee kolommen aan te bieden waarvan er één de oorspronkelijke tekst is en de ander de hertaling ervan. De leerlingen moeten zelf aan de slag met hertalen. Dat doen wij op de KSE bij Nederlands in de bovenbouw dus ook al. Maar de werkvorm die mevrouw Van Dijk aanbiedt is succesvol op de school waar zij dit uit heeft geprobeerd.
Haar aanpak
In de door Marijn van Dijk samengestelde projectbundel nam ze de hele tekst van Gijsbrecht van Aemstel op. Ze markeerde zeven fragmenten. In de inleiding schreef ze informatie over de cultuurhistorische context en de vorm van de klassieke tragedie, ook schreef ze een inhoudelijk overzicht van de personages en de scènes.
De klas werd verdeeld in groepjes en negen fragmenten verspreidde ze over de groepjes; elk één fragment van 70 versregels, De opdracht was om te gaan hertalen en deze te presenteren in de vorm van een filmpje, zodoende werd er een Gijsbregtfilm gemaakt.
Het resultaat
Het werd een bruikbare schooluitgave van Gijsbrecht en een verrassende Gijsbrechtfilm. Bovenal was deze aanpak zeer nuttig: de leerlingen vonden het project geslaagd, origineel, er was ook talentontwikkeling. Ook zagen sommige leerlingen als een verhoging van het inzicht in primaire bronnen bij geschiedenis en ook waardeerden ze het talige aspect en vonden het leuk om kennis te maken met een oudere vorm van het Nederlands.
Inzetten van hertalen als werkvorm
Het inzetten van hertalen als werkvorm stelden de leerlingen in staat zich Vondels werk eigen te maken en mee te nemen naar hun wereld, naar hun eigen woorden en nieuwe media. Het is dus volgens de schrijfster/een formule die succesvol kan worden ingezet bij andere historische werken en het is een investering in literair erfgoed. Het vraagt om inspanning die de moeite waard is, omdat deze ervaring beklijft en deze ervaring is van grote waarde voor de overdracht van erfgoed aan een nieuwe generatie.
Aanpassingen vanuit het project voor onze school
Het artikel over de hertaalopdracht las ik zojuist en het heeft mij dus enthousiast gemaakt om een paar onderdelen te veranderen c.q. aan te passen. Het eerste deel omvat de modernisering van het verhaal en het tweede deel gaat over de didactische aanpak. Ik ga met mijn collega's om de tafel zitten om te kijken wat zij ervan vinden en of zij ook meegaan in mijn ideeën naar aanleiding van de pikot van Marijn van Dijk.
Geen modernisering meer, maar eventueel een andere verwerkingsopdracht?
Het doel bij de hertaalopdracht was om de leerlingen kennis te laten maken met een werk uit de middeleeuwen. Dit werk moesten ze hertalen en de inhoud van het verhaal uit een andere historische context moesten ze omzetten naar een verhaal van nu. Uiteraard was het idee erbij om de leerlingen actiever kennis te laten maken met een middeleeuws werk en het beter plaatsen ervan in een historische context. Meerdere leerlingen maakten een tweede hertaling en het verhaal lieten ze verder zoals het toen ook ging. Dat resulteerde dan weer in een verzonnen verhaal dat niet echt had plaats kunnen vinden, omdat het nog steeds op een verzonnen verhaal leek. Dat was jammer. Een klein deel had het wel door. Daar moeten we dus iets aan doen. Kennelijk vinden ze die link moeilijk. Maar wat al heel goed was, was het feit dat ze wel eerst zelf op zoek moesten gaan naar het hele verhaal. Op die manier konden ze ook makkelijker gaan hertalen.
We kunnen nu twee aanpassingen doen: we houden de opdracht hetzelfde (gemoderniseerd verhaal) en begeleiden meer, of we laten de leerlingen er ook iets praktisch mee doen, zodat het middeleeuws verhaal ook beter verwerkt wordt.
Andere didactiek: beter minder historische werken goed?
Wat ik interessant vind in het artikel en waar we wat mee kunnen bij ons op school, is dat de leerlingen ook meerdere fragmenten uit één middeleeuws werk in een groepje kunnen nemen, waardoor de leerlingen ook veel meer het verband zien. Wat we dit jaar deden, was het uitdelen van fragmenten uit verschillende werken. Het zou dus mooier en meer betekenisvol zijn als we veel meer werken vanuit minder middeleeuwse werken (bijvoorbeeld 6 per klas, groepjes van 5) en dat we het samenwerken tussen de leerlingen bevorderen. Ik zie wel in dat mevrouw Van Dijk veel tijd in haar project stopt met de leerlingen uit de vwo-groep, en die tijd hebben we niet - maar we kunnen wellicht kijken hoe we ons hierin aan kunnen passen.
Ik denk in ieder geval dat we op deze aangepaste manier bereiken dat de leerlingen een middeleeuws werk veel beter in een historische context kunnen plaatsen, omdat het gaat om meerdere fragmenten en door er samen over te praten, ontstaat er meer begrip. Wij zouden dan inderdaad ook bij ieder werk handvatten kunnen geven: beschrijving personages, een cultuurhistorische context erbij en elk werkje met de fragmenten zou gebundeld moeten zijn.
Een verfilming van de fragmenten bij elkaar zou mooi zijn. Samenwerken met CKV? - en ik zou ook heel graag met de leerlingen naar een museum gaan waardoor de leerlingen ook beter begrijpen waarmee ze bezig zijn (leren buiten de school).
Wilt u hierover meer informatie hebben (contactpersoon mevrouw M. van Dijk, van het artikel en de pilot): hertalenalswerkvorm@gmail.com
Wilt u hierover meer informatie hebben (contactpersoon mevrouw M. van Dijk, van het artikel en de pilot): hertalenalswerkvorm@gmail.com
Collega's
Ik ben benieuwd wat er voor veranderingen gaan plaatsvinden in havo 4 na het lezen van het artikel van Marijn van Dijk uit het LTM van januari 2015. Uiteraard kom ik daar dan ook op terug.