woensdag 7 oktober 2020

 

 

De Nacht van de Leraar 7 oktober 2020

 Deze bijeenkomst was de vijfde op een rij en dus viert LEF een lustrum of vieren wij een lustrum van vijf jaar van ‘De nacht van de Leraar’, om te vieren dat docenten cruciaal zijn voor het onderwijs en we trots op ons vak mogen zijn. 

Het thema was ‘In vuur en vlam’ en de gastspreker was Karl Raats. Karl Raats is een trainer en procesbegeleider in creativiteit. Hij heeft duizenden managers en ondernemers begeleid met zijn innovatiesessies. Zijn boodschap was ‘Geen permissie, geen regels, maar doe gewoon.’ WE zeggen te vaak ‘Nee, dat kan niet,’ en ‘misschien, maar dan….’,  enzovoorts… En dus gaf hij de ‘Ja-cheque’ aan zijn vrouw als cadeaubon voor haar verjaardag. Zo mocht zij iets vragen waar er bij voorbaat al voor getekend was en er zou dus altijd een ‘Ja’ op komen als antwoord, er is immers voor getekend. Dat om je dromen of ideeën gewoon waar te maken en erin te gaan geloven.

Zo zou het ook in het onderwijs kunnen gaan. Maak je dromen waar. We kregen de opdracht om in groepjes te bespreken wat als iets kleins begon en verwerd tot sneeuwbaleffect en iets groots werd en we bespraken in groepjes met docenten die je niet kende wat je droom zou zijn en waar je dus die ja op kreeg (van die cheque).

 We zijn vandaag dus meer dan een uur online geweest via ‘Zoom’ met heel veel mensen die er net als ik naar toe zouden zijn gegaan en ze hebben ons op die manier geïnspireerd.

 We krijgen een cadeau: het boek van Raats dat Somnium heet.

 


 

 

Met havo 4 een klasse - klassenreader maken! Contextrijk of niet?

Vandaag ga ik dat idee uitwerken.  Natuurlijk is dit niet iets nieuws, maar dat met die recensies vind ik weer wel vernieuwend en ik vind da...